Online Test on Computer Operator Question Paper 2059 with Correct Answers

Here we present the question paper of Computer Operator Exam conducted by PSC – Public Service Commission (Lok Sewa Ayog) in 2059 B.S. I hope the old questions are pretty useful for practice and drilling. Take a test on those question below and download all these 50 multiple choice questions as PDF file for your future reference.

Online Computer Operator Exam Dummy Test

Number of qestions : 50

Marks for each question: 1 mark

Time : 45 minutes

Syllabus: Fundamentals of computer (History, Generation, Classification, Software/Hardware, Programming lnguge and language processor, computer networking, computer viruses and security, operating system (MS DOS, Windows), Word Processing (MS Word), Spreadsheet Calculation (MS Excel), Presentation System (MS PowerPoint), Database Management System (MS Access), Webpage Designing (HTML)

Supply your name and a valid email address to start test. Password required to access the test is COP01.

Download Computer Operator Question Paper (50 Questions with correct answers) as PDF file

To get this question paper with correct answers in your email address send me an email with following details:

To: shkhanal@gmail.com

Subject: icttrends-cop01

The email is handled by an automated software so all you need to send is correct subject line. You will receive an email immediately back from me to download the pdf file.

PDF File Details

File name: Computer-Operator-Old-Questions-2059.pdf

Number of pages: 11

Size: 310 KB

Size on disk: 312 KB

 

Question Paper

 

Public Service Commission

Computer Operator Exam

2059 B.S.

Attempt all of the following questions. Each question provides four options and there is one and only one correct answer.

1. Which is a spreadsheet package?

a) Lotus

b) Excel

c) Quattro Pro

d) All of above

 

2. What is the short-cut key to hide row in Excel?

a) Ctrl+9

b) Ctrl+F9

c) Shift+F9

d) Ctrl+Shift+9

 

3. What is the function of network neighborhood?

a) Navigate shared computers and folder in network

b) Identify who is living near to you

c) Send message to neighboring computers

d) None of above

 

4. What is the function of Recycle Bin?

a) Store deleted file

b) Store temporary file

c) Store corrupted file

d) Store Document file

 

5. What is the shortcut key for superscript?

a) Ctrl+=

b) Ctrl++

c) Ctrl+shift+=

d) Ctrl+shift++

 

6. How many sheets are there in excel workbook by default?

a) 3

b) Many

c) 2

d) 1

 

7. What is the function of a folder?

a) Store files

b) Delete files

c) Move files

d) All of above

 

8. Which command is not an internal command of DOS?

a) DIR

b) EDIT

c) CD

d) CLS

 

9. Which will be the title in Word to save summary status?

a) Summary Info

b) Summary Information

c) Summary

d) Sum Information

 

10. Which of the following control is known as drop down list?

a) List

b) Combo list

c) Text box

d) None

 

11. In which O/S can you give smallest file name?

a) PS/2

b) DOS

c) Windows

d) Windows NT

 

12. Which is the latest version of MS Word?

a) Word XP

b) Windows XP

c) Word 2007

d) Word 2010

 

13. What is the function of Radio buttons?

a) To select multiple option

b) To select single option among available options

c) To select all options provided

d) All of the above

 

14. How do you connect Internet into your system?

a) My computer >> Dialup networking

b) Contrl Panel >> Modem

c) Network Neighborhood

d) None

 

15. What happen when selecting record presses delete key?

a) Row will be deleted

b) Content will be deleted

c) Row moves one step up

d) None of above

 

16. Which device cannot be shared in network?

a) Floppy

b) Keyword

c) Computer

d) Printer

 

17. What is the purpose of query?

a) Input data

b) Output data

c) Sort & filter

d) All of above

 

18. Which port doesn't exist in computer?

a) USB

b) Parallel

c) Com1 / Com2

d) None

 

19. Database utility exists in ….. menu

a) Format

b) Tools

c) File

d) Edit

 

20. Which command does not exist in DOS?

a) Sum

b) Cls

c) Cd

d) Dir

 

21. In which generation transistor was used?

a) First

b) Second

c) Third

d) Fourth

 

22. Number increment is done in Access by

a) Auto number

b) Auto increment

c) Auto cad

d) Auto increase

 

23. After copying how many times you can paste the content?

a) 1

b) 2

c) 3

d) Many

 

24. What is the function of workspace?

a) Contain multiple workbook

b) Contain multiple worksheet

c) Contain multiple cells

d) All

 

25. What is the name of excel files?

a) Workbook

b) Worksheet

c) Spreadsheet

d) Spread book

 

26. Which is the function of relationship?

a) Relate multiple tables

b) Relate multiple form

c) Relate table and form

d) Relate queries and forms

 

27. One nibble contain …. Bits

a) 8 bits

b) 3 bits

c) 1 byte

d) 4 bit

 

28. OLE means

a) Open linking and embedding

b) Object linking and embedding

c) Objective linking and embedding

d) Open link and end

 

29. In which object sql is used?

a) Query

b) Form

c) Report

d) Macro

 

30. Workgroup means

a) Computers in network

b) Individual user

c) Individual computer

d) All of the above

 

31. Outline view is used to

a) Show chapter wise heading

b) Show heading

c) Show content

d) All of the above

 

32. What happens when you cut in excel?

a) The content of cell will be removed after paste

b) The value of cell will be remained after paste

c) The content of cell will not be removed

d) None of the above

 

33. What should you use to create newspaper style column?

a) Columns from Format menu

b) Bullet & Numbering from Format menu

c) Tab from Format menu

d) None of above

 

34. Which data type doesn't exist in access?

a) Number

b) Picture

c) Memo

d) Text

 

35. Synonym can be reviewed with

a) Spelling and grammar

b) Thesaurus

c) Both

d) Synonym viewer

 

36. Which device will process data?

a) RAM

b) CPU

c) Hard disk

d) None

 

37. In which data will be erased as power supply is off?

a) RAM

b) ROM

c) PROM

d) EPROM

 

38. Data can be stored in

a) Floppy

b) Hard disk

c) Tape

d) All

 

39. Which files is (are) most essential in every computer?

a) Io.sys

b) Msdos.sys

c) Command.com

d) All

 

40. Paper orientation can be changed from

a) Page Setup >> Paper Size

b) Property

c) Print >> Layout

d) Print Preview

 

41. Category is written in ……

a) X-axis

b) Y-axis

c) Both

d) None

 

42. What is there in record?

a) Collection of fields

b) Collection of number

c) Collection of rows

d) All

 

43. Which command is used to create a directory?

a) Chdir

b) Makedir

c) Mkdir

d) All of above

 

44. What operation is not permitted by query?

a) Delete

b) Entry

c) Modify

d) Create table

 

45. Which is not related with database?

a) Table

b) Query

c) Form

d) Macro

 

46. What is the full form of ISP?

a) Intranet service provider

b) Internet service provider

c) Internal service provider

d) International service provider

 

47. Which is the web browser?

a) Netscape navigator

b) Windows explorer

c) Outlook express

d) Google.com

 

48. Which of the following is a search engine?

a) Google.com

b) Hotmail.com

c) Internet.com

d) Find.com

 

49. What will do by filter?

a) Display the records that meet the criteria

b) Display only one record to delete

c) Modify all the records at once

d) All of above

 

50. Which command allows you to reduce fragments of file and optimize the performance of disk?

a) Scandisk

b) Diskcomp

c) Chkdsk

d) Defrag

 

The End

by Suresh Khanal

I wish I could help everyone but I wonder what God would do then? Anyway, I try to help as much as I can and this site is an attempt in that direction. You can help me to make this site more useful by sending the materials you can prepare or MCQs you've collected. Please mail me to contact@icttrends.com.

Leave a Comment

  1. Michael Jones Jr

    Well this article that i've been waited for so long. I need this article to complete my assignment in the college, and it has same topic with your article. Thanks, great share.
     

    Reply
  2. Suresh Khanal

     

    Congratulations!

    senthilkumar from New Delhi – Delhi / India scored 90% in 8 mins 30 seconds on this test

    Reply
  3. Pc Wholesale

    We do not make the questions or answers public in order to maintain the integrity of each test. Pc Wholesale

    Reply
  4. akhilesh

    pl, published my email address

    Reply
  5. Appartamenti Affitto Croazia

    This article  seems to be very useful for the students who are attending their campus interviews….

    Reply
  6. girijesh

    pls provide the objective type question with ans

    Reply
  7. Ghanshyam Panchal

    please send me some question paper of hardware& networking paper on my Emailid.

    Reply
    1. Suresh Khanal

      Dear Gjamshyam,
      You can just send an email to shkhanal@gmail.com with correct subject line to download pdf files. That way it is automated and I hope you understand that I won’t be able to send each pdf files to every friends requesting for. Thank you very much.

      Reply
  8. Shahid

    Really it is great job and very use­ful for the stu­dents who are attend­ing their cam­pus interviews.

    Reply
    1. Suresh Khanal

      Thank you Shahid. These words really inspire me to work even harder.

      Reply
  9. bikash

    i want to talk with ICT member/user how can i talk with them when they are online

    Reply
    1. Suresh Khanal

      Oh ya, it would be a nice feature. I’ll see the possibility if any plugin is available for the purpose.

      Reply
  10. rema mohan v

    pls give me the answers of computer operator

    Reply
  11. IT Rush

    Nice questions, how about the answers?

    Reply
    1. Suresh Khanal

      You can send email to specified email address with specified subject line. This will automatically send you an email to download the PDF file which contains all the questions and answers of this set.

      Reply
  12. Anncash16

    Thanks, I got some questions to include in my quiz for my students.

    Reply
  13. danish

    its best website for computer information

    Reply
  14. Sanu

    Dear icttrends.com

    This is sanu from eastern parts of nepal.
    I was using google searching engine and then i found you site for my coming exam (computer Operator). can you provide me some sample question about this course.

    if yes you will send me my mail address

    thank you

    Reply
    1. shkhanal

      Dear Sanu,
      You landed to very correct website. This site is for the candidates of computer operator exam of public service commission. Please check the menu at the top “MCQ Bank” and “MCQ Online Quiz” for the questions.

      You can register in ICT Trends and log in to the Member’s Area. You’ll find the PDF files in Download Section useful for your preparation.

      Wish you best of luck for coming exam.

      Reply
  15. Salil Nair

    please send me some objetive type questions computer on my Emailid.(salile2009gmail.com).

    Reply
    1. Suresh Khanal

      It is not possible for me to collect all the questions and mail. Please use the download feature of site to download your required files.

      Reply
  16. SHAHADAT ALI

    Q.NO ANS.
    1 A
    2 A
    3 A
    4 A
    5 A
    6 A
    7 A
    8 A
    9 A
    10 B
    11 C
    12 D
    13 B
    14 A
    15 B
    16 B
    17 C
    18 D
    19 C
    20 A
    21 D
    22 D
    23 D
    24 B
    25 A
    26 A
    27 D
    28 B
    29 A
    30 D
    31 A
    32 A
    33 A
    34 B
    35 D
    36 A
    37 A
    38 D
    39 A
    40 A
    41 C
    42 C
    43 C
    44 C
    45 D
    46 B
    47 A
    48 A
    49 A
    50 A

    Reply